Το Χρονικό της ΕΛ.ΕΠ.Ε.Π.Α.

Τους φοιτητές μου τους αγαπούσα όλους, άλλους λιγότερο, άλλους περισσότερο. Σε κάποια φάση δημιουργήθηκε μία ομάδα από νέους τους οποίους χαρακτήριζαν ξεχωριστά και απολύτως διακριτά προτερήματα. Πρώτοι από όλους ήταν ο Βασίλης Σαλωνίδης και ο Ζαχαρίας Βαρούχας. Επιστήμονες έξυπνοι, δραστήριοι, δημιουργικοί και ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Έτσι, σε κάποια φάση, με στυλοβάτες τους δύο προαναφερόμενους και μία εκλεκτή ομάδα άλλων ξεχωριστών φοιτητών που έδειχναν ενδιαφέρον αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μου για την ίδρυση μίας επιστημονικής εταιρείας για τους επιστήμονες της προσχολικής αγωγής. Διαμόρφωσα κάποια άλλα καταστατικά από εταιρίες στις οποίες ήμουν ιδρυτής ή ιδρυτικό στέλεχος, τα έδωσα στον τότε δικηγόρο μου, έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες και έτσι δημιουργήθηκε μία επιστημονική εταιρία για έναν κλάδο στον οποίο δεν υπήρχε άλλη.

Ο σκοπός της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας μας ήταν πάντα καθαρά επιστημονικός, χωρίς καμία συντεχνιακή ή συνδικαλιστική σχέση. Αυτό το τονίζω γιατί στην αρχή από κάποιους, που δεν μας έβλεπαν με καλό μάτι, υπήρξαν μικροψυχίες, διαβολές, ψευδέστατες κατηγορίες (που έφτασαν να διατυπωθούν ακόμα και στο διαδίκτυο) οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να δοκιμάσουν το κέφι και τη διάθεσή μας για να συνεχίσουμε.

Κάθε Εταιρία, κάθε Σωματείο ή Σύλλογος δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν έχει ικανοποιητικό αριθμό μελών. Στη δική μας περίπτωση η ανταπόκριση, η οποία έδειχνε τη δίψα για γνώση των νέων επιστημόνων που ασχολούνται με το παιδί της προσχολικής ηλικίας, ήταν τόσο μεγάλη και ενθουσιώδης που πολύ γρήγορα ξεπέρασε κατά σε μεγάλο βαθμό ακόμα τις πιο φιλόδοξες προσδοκίες μας. Με την αθρόα εγγραφή μελών, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε καταφέρει ο αριθμός τους να είναι πλέον τετραψήφιος.

Οι δραστηριότητές μας είναι ποικίλες και πολλαπλές με αποκορύφωμα τα ετήσια επιστημονικά μας Συνέδρια που ξεκίνησαν πριν από οκτώ χρόνια με τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 534 συνέδρων στον πρώτο χρόνο για να φτάσουν στον ανέλπιστο αριθμό των 2.303. Το ρεκόρ αυτό επαναλήφθηκε, επαναλαμβάνεται και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει ακόμα και να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια.

Η επιτυχία των Συνεδρίων μας οφείλεται στην επιμελημένη επιλογή επίκαιρων θεμάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Παιδαγωγικά, Ψυχοπαιδαγωγικά, Παιδιατρικά) αλλά και στην πρόσκληση διακεκριμένων ομιλητών που γνωρίζουν πολύ καλά αυτά που παρουσιάζουν. Οι τιμητικά προσκεκλημένοι ομιλητές, τρανά ονόματα στον κλάδο τους, οι οποίοι πάντα ανταποκρίνονταν και ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή μας με μεγάλο ενθουσιασμό, αποτελούν μία ακόμη αιτία που αυξάνει το κύρος και την αξία των Συνεδρίων μας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω θερμά τους αγαπημένους στυλοβάτες μου, τον Βασίλη και τον Ζαχαρία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, τους φίλους που μας συμπαραστέκονται (επιτροπές, γραμματεία και άλλη σημαντικότατη υποστήριξη) χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε τέτοιο πανθομολογούμενα βαθμό επιτυχίας αλλά και όλους εσάς, τα μέλη μας, που με την αγάπη και τον ενθουσιασμό σας για κάθε τι το υψηλού επιπέδου επιστημονικό ανταποκρίνεστε πάντα στο κάλεσμα μας.

Στέλιος Αντωνιάδης

Καθηγητής-Διευθυντής

Ιδρυτής-Πρόεδρος της ΕΛ.ΕΠ.Ε.Π.Α.