ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

tasoula nantia

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Παιδαγωγός, Ειδική στα Βρέφη και τα Μικρά Παιδιά (Early childhood Education), Λέκτορας Εφαρμογών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η Σοφία Δημητριάδη είναι παιδαγωγός, ειδική στα βρέφη και τα μικρά παιδιά (early childhood education). Διδάσκει στο Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (τ. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ΤΕΙ Αθήνας) από το 1999 συνεχόμενα, αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Εκπαίδευση/Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο του HULL στη Μ. Βρετανία. Έχει εργασθεί ως παιδαγωγός σε μεγάλο εκπαιδευτικό όμιλο, καθώς και σε μικρότερες παιδαγωγικές δομές. Έχει επίσης διδάξει σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει διδάξει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα όπως: Βρεφονηπιοκομία, Αγωγή Βρέφους, Αγωγή Μικρού Παιδιού, Ημερήσια Αγωγή & Φροντίδα, Το Παιχνίδι στην Προσχολική Ηλικία, Αξιολόγηση Παιδαγωγικής Πράξης, Σύγχρονες Τάσεις στην Προσχολική Αγωγή, Ψυχοπαιδαγωγική στην Προσχολική Ηλικία, Ανάπτυξη Παιδαγωγικού Υλικού στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

Έχει κάνει την επιστημονική επιμέλεια και την εισαγωγή στην ελληνική έκδοση του βιβλίου Εκπαίδευση Βρεφών και Νηπίων: Ερευνητές εν Δράσει! το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα (2019) από τις εκδόσεις Παπαζήση και αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην ελληνική και ελληνόγλωσση βιβλιογραφία που αναφέρεται στην παιδαγωγική των βρεφών.

Στη δεύτερη ελληνική έκδοση του εμβληματικού βιβλίου Ποιοτικά Προγράμματα για την Εκπαίδευση της Πρώιμης Παιδικής και Νηπιακής Ηλικίας από τις εκδόσεις Παπαζήση (2019), έχει κάνει την επιστημονική θεώρηση, ενώ την επιμέλεια έχουν πραγματοποιήσει οι Καθηγητές Μ. Κόνσολας και Ν. Ανδρεαδάκης, του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το βιβλίο της Diversity, Special Needs and Inclusion in Early Years Education το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο SAGE το 2015 σε Η.Π.Α., Μ. Βρετανία και Ινδία, προλόγισε η Babette Brown, αναγνωρισμένη συγγραφέας-παιδαγωγός η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Guardian Jerwood Award το 1997. Το βιβλίο έχει ενταχθεί στους επίσημους καταλόγους προτεινόμενης βιβλιογραφίας σε διάφορα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής και κυρίως των Η.Π.Α. Το 2017, μεταφράστηκε στη γλώσσα Hindi, η οποία ομιλείται από 490 εκατομμύρια ανθρώπους (2η γλώσσα παγκοσμίως μετά τα κινεζικά). Την ίδια χρονιά, το περιοδικό Psychology and Counselling φιλοξένησε συνέντευξή της πάνω σε θέματα παιδαγωγικού περιεχομένου.

Το βιβλίο Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας: Από τη γέννηση έως 3 ετών το οποίο μετέφρασε και έκανε την επιστημονική επιμέλεια – προσαρμογή από το πρωτότυπο με τίτλο: Play and Learning for the Under 3’s, κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Δίπτυχο το 2004 και αποτέλεσε βοηθητικό σύγγραμμα για το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας, επί σειρά ετών.

Η επιστημονική της δραστηριότητα είναι συνεχής και πολύπλευρη και περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε διεθνή και ελληνικά βιβλία και συλλογικούς τόμους βιβλίων, δημοσιεύσεις ερευνών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια, δημοσιεύσεις άρθρων σε παιδαγωγικά περιοδικά, καθώς και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Το έργο της έχει χρησιμοποιηθεί ως ετεροαναφορά σε επιστημονικές εργασίες.

Είναι μέλος της διεθνούς επιτροπής κριτών (International Advisory Board) στο περιοδικό Journal of Applied Research in Higher Education (Emerald), μέλος του συμβουλίου επιστημονικών κριτών (International Editorial Board) του περιοδικού International Higher Education Teaching and Learning Review, καθώς και της επιστημονικής συντακτικής επιτροπής (Editorial Advisory Board) του περιοδικού Research Journal of MDKG. Σε ελληνικό επίπεδο, έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Σύγχρονο Νηπιαγωγείο για περισσότερα από 15 έτη.

Έχει κάνει εισήγηση και επίβλεψη πλείστων πτυχιακών εργασιών οι οποίες στο σύνολό τους έχουν αριστεύσει και έχει πολυάριθμες συμμετοχές στην αξιολόγηση πτυχιακών εργασιών, ως μέλος της τριμελούς επιτροπής του Τμήματος. Στις πρόσφατες μετεκπαιδευτικές επιμορφώσεις της συμπεριλαμβάνονται και οι εξής: «Μουσείο και Παιδί», Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), «Παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού. Φαινομενολογία και το πλαίσιο παιδικής προστασίας», Πιστοποιημένο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, «Διαχείριση χωρισμού-Διαζυγίου γονέων», Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ και «Πιστοποιημένη παιδαγωγός για το Παιχνίδι στον Εξωτερικό Χώρο» (Outdoor Pedagogue, Inside-Out-Nature).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα διαφορετικότητας στην αγωγή και εκπαίδευση των παιδιών, στις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εργαλεία στην εκπαίδευση, όπως τα ευέλικτα υλικά (loose parts), το σχολείο του δάσους (forest school), το φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης, το Δημιουργικό Σχολείο, κλπ., στη διδασκαλία και μάθηση βρεφών και νηπίων, στο παιχνίδι στον εξωτερικό χώρο, στο ευρετικό παιχνίδι (heuristic play) και το ελεύθερο παιχνίδι, στις πρώιμες μορφές σχολικού εκφοβισμού και θυματοποίησης, στη συνεργασία παιδαγωγών με γονείς και φορείς, στις μη-τυπικές μορφές μάθησης στην εκπαίδευση, στο ρόλο του Μουσείου στην αγωγή και εκπαίδευση και στη συνεργασία του με παιδαγωγικούς φορείς και, τέλος, στα παιδαγωγικά προγράμματα στα Μουσεία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Academia     LinkedIn     ResearchGate

logo s Οι δραστηριότητές μας είναι ποικίλες και πολλαπλές με αποκορύφωμα τα ετήσια επιστημονικά μας Συνέδρια που ξεκίνησαν το 2011 με τον καθόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 534 συνέδρων στον πρώτο χρόνο, για να φτάσουν στον ανέλπιστο αριθμό των 2.303 συνέδρων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταδίου 48, Αθήνα 105 64
8ος όροφος, γραφείο 21Ν

6978254283

elepepa2008@gmail.com